טיפולים לבעיות עור בחורף

הקיץ הישראלי החם והלח כבר מאחורינו והחורף כבר מתחיל לתת אותות ראשונים - הימים מתקצרים, מזג האוויר הופך נעים יותר והלחות יורדת, אך גם העור שלנו משתנה ומתחיל אט אט להתייבש. העור היבש והחשיפה המועטה לשמש במהלך החורף, שעבור רובנו הם חיסרון, יכולים דווקא במקרים מסוימים להוות הזדמנות לטיפול יסודי במגוון בעיות רפואיות של העור - מטיפול באקנה, דרך הפחתת פיגמנטציה כתוצאה מהריונות ועד טיפול אינטנסיבי בבעיות גרד ופסוריאזיס. פרופסור ארנון כהן, מומחה ברפואת עור ומין, מנהל יחידת עור ב"מור" – מור לעור, מסביר באילו בעיות עור מומלץ לטפל דווקא בחורף ולא לדחות לקיץ וכיצד עושים זאת.
מאת: פרופסור ארנון כהן, מדור: טיפוח הגוף 

פורסם בתאריך: 01/12/2013

1. אקנה - הידוע בשם העממי "פצעי בגרות", מופיע כאשר זקיקי השערות נחסמים על ידי חומר קרני, תאי עור ושומן של העור. אקנה מאופיין בהופעה של נגעים המכונים קומדונים ובהמשך מופיע זיהום חיידקי משני, שגורם לפצעי אקנה אדומים, דלקתיים ומוגלתיים. הטיפול במקרי אקנה בדרגה קשה מומלץ בייחוד בחורף משתי סיבות שונות ונחלק ל- 2:

כדורים - ניתן לטפל באקנה באמצעות שני סוגי כדורים: אנטיביוטיקה בדרך כלל מסוג מינוצין וכדורים ממשפחת ה- Isotretinoin, הכוללת את הרואקוטן וקוראטן. הטיפול האנטיביוטי באקנה, פוגע למעשה בחיידקים הגורמים לאקנה ונמשך מספר חודשים. 

מדוע לטפל בחורף? אנטיביוטיקה מסוג מינוצין עלולה במקרים נדירים לגרום לתופעות לוואי בעקבות חשיפה לשמש, לכן מומלץ ליטול את התרופה דווקא בחורף כאשר אנו החשיפה לשמש מוגבלת.

הטיפול ב- Isotretinoin הינו יעיל ביותר באקנה וגורם לצמצום הפרשת החלב, ירידה ביצירת הקומדונים ופוגע בחיידקים הגורמים לאקנה. חשוב לציין, כי הטיפול בכדורים מסוג זה דורש מעקב צמוד אצל רופא, שכן הוא כולל מגבלות טיפול ותופעות לוואי. 


מדוע לטפל בחורף? הטיפול בכדורים ממשפחת Isotretinoi מגביר בהכרח את רגישות העור לחשיפה לשמש, לכן מאוד כדאי ליטול את התרופה בחורף. 

במהלך החורף, כתוצאה מחשיפה מועטה לשמש, כדאי להתחיל בטיפול פוטותרפיה (צילום: IndexOpen)
· טיפול באור (מנורות אור כחול/אור אדום) - טיפול באור מוכר מזה שנים רבות כטיפול יעיל ובטוח בחולי אקנה ומביא לשיפור משמעותי בחומרת האקנה. הטיפול ניתן על ידי מנורות אור כחול ואדום הפועלות על ידי פגיעה בחיידק Propionibacterium acnes הגורם לאקנה, על ידי ספיגת של האור בחומרים המכונים פורפירינים המיוצרים על ידי החיידק. הטיפול באור ניתן בתדירות של פעמיים בשבוע למשך 4 שבועות. במקרים מסוימים, הטיפול באור ניתן בשילוב של טיפול מקומי או טיפול בכדורים במרשם רופא על מנת לזרז את הריפוי.
מדוע לטפל בחורף? מומלץ להמעיט את החשיפה לשמש במהלך הטיפולים, מכיוון שבמקרים נדירים עלולה להיווצר רגישות או אדמומיות. 

2. מלזמה - פיגמנטציה לאחר היריון- נשים רבות ובייחוד נשים אחרי לידה סובלות מהיווצרותם של כתמים חומים על השפתיים ו/או על הלחיים. הכתמים מופיעים כתוצאה מעלייה ברמת ההורמונים במהלך ההיריון, המביאים להגברת פעילות המלנין (חומר שנמצא בתוך תאי מונוציטים ואחראי על הפיגמנט בעור). כאשר פעילות פיגמנט המלנין גוברת, נוצרת היפר-פיגמנטציה ומופיעים הכתמים החומים. הטיפול המומלץ לטשטוש הכתמים הוא שימוש בתכשירים המבוססים על הידרוקינון אשר מצוי בפורמולציות שונות דוגמת אזומד.

מדוע לטפל בחורף? ההמלצה לטיפול במלזמה היא לשלב את הטיפול בחומרים מבוססים הידרוקינון עם הימנעות מוחלטת מחשיפה לאור השמש. החשיפה לאור השמש מגבירה את ההשפעה של ההורמונים על יצירת המלנין שכאמור גורם להיווצרות הכתמים. אולם, חשוב לזכור, שבישראל ישנה שמש גם בחורף, ולכן כשמטפלים במלזמה בחורף יש להפחית עד כמה שניתן את החשיפה לשמש ולמרוח קרם הגנה באופן תכוף.

3. תרופות פוטוסנסיטיביות - ישנן לא מעט תרופות פוטוסנסיטיביות, ביניהן מינוצין לטיפול באקנה, אשר עלולות במקרים נדירים לגרום לרגישויות שונות כתוצאה מחשיפה לשמש. יש לקחת זאת בחשבון אם אתם נוטלים תרופות ממשפחה זאת ולנסות להפחית חשיפה לשמש.

4. פסוריאזיס - היא מחלה דלקתית כרונית המאופיינת בהופעה של פפולות ורבדים אדומים עם קשקשת על פני הגוף והגפיים ובעיקר בקרקפת, מרפקים, ברכיים, ציפורניים ואיברי המין. פסוריאזיס היא מחלה אימונולוגית מורכבת, כאשר תאי לימפוציטים T ותאים דנדריטים הם השחקנים העיקריים בפתוגנזה של המחלה. 
מדוע לטפל בחורף? ידוע כי חשיפה לשמש משפרת את מצבם של חולי הפסוריאזיס והטיפול הנפוץ ביותר הוא חשיפה לקרני UVB מהשמש טבעיות בים המלח. אולם במהלך החורף, כתוצאה מחשיפה מועטה לשמש, כדאי להתחיל בטיפול פוטותרפיה. מדובר בטיפול באמצעות מנורות UVB , המדכאות את מערכת החיסון באופן מקומי ומקלות על הפסוריאזיס. במהלך הטיפול החולה נכנס למכונה ובה קרני אור. תדירות הטיפול היא 3 פעמים בשבוע, 10-15 דקות. 

השימוש הרב במזגנים במהלך החורף גורם להתייבשות העור (צילום: IndexOpen)
5. אטופיק דרמטיטיס - אסתמה של העור אצל תינוקות- מדובר במחלה שמאפיינת תינוקות וילדים ובאה לידי ביטוי בעור יבש ואקזמה בקפלי העור. מדוע לטפל בחורף? השימוש הרב במזגנים במהלך החורף גורם להתייבשות העור וכתוצאה מכך גם להחמרת תופעת האטופיק דרמטיטיס. זהו בדיוק הזמן להתחיל טיפול אינטנסיבי בקרם לחות רפואי, דוגמת אקווה קרם, אותו יש למרוח על בסיס יום יומי אחרי המקלחת. קרם הלחות הרפואי והקפדה על השימוש בו במהלך החורף, יביאו לשיפור ניכר של העור היבש והגירויים.

6. גרד בקשישים - קשישים רבים סובלים מתופעות של גרד בכל חלקי הגוף כתוצאה מנטילת תרופות שונות, מחלות סיסטמיות, ירידה בכמות הפרשת החלב על פני העור ועוד.מדוע לטפל בחורף? בדומה לאטופיק דרמטיטיס אצל ילדים ותינוקות, גם הגרד בעור מחמיר בחורף כתוצאה מחשיפה לחום מזגנים, ולכן גם כאן מומלץ להתחיל טיפול מאסיבי ופשוט באמצעות מריחה יומיומית של קרמי לחות.

7. פרוצדורות רפואיות של כירורגיה פשוטה - מומלץ לדחות לימי החורף פרוצדורות רפואיות של כירורגיה פשוטה, כמו צריבה של נגעים, הסרת נקודות חן, הסרת נזקי שמש ועוד.מדוע לטפל בחורף? הסיבה להמלצה לדחיית הפרוצדורה לעונת החורף כאשר החשיפה לשמש מוגבלת היא העובדה כי לאחר הטיפולים הללו העור רגיש יותר ועלולה להתפתח פיגמנטציה באזור שטופל או לחלופין הופעת שלפוחיות, רגישות לשמש ואף צלקות.